© Община Монтана

Там ще се проведе тържествена вечерна проверка, която ще припомни имената и приноса на народни будители с национално и регионално значение. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Стефан Милков – директор на Драматичен театър „Драгомир Асенов“. Списъкът на личностите, заслужили признанието на нацията в този ден е твърде дълъг, но подготвяйки сценария, Регионален исторически музей – Монтана, открои тези, които са споменати в Окръжно № 17743 от 28 юли 1922 г. на министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски, който инициира празника. Споменати са и радетелите на духа и свободата от нашия край, чиито имена са изписани на Паметника на Васил Левски.

На Деня на народните будители и на 400 години от издаването на „Рибния буквар“ на Петър Берон са посветени 50-ите краеведски четения. Те ще започнат в 10:00 ч. на 31 октомври 2024 г. в Общински младежки дом.

На самия 1 ноември в 13:30 ч. в Михайловата къща - един от обектите на Регионален исторически музей – Монтана, ще бъде открит новоподреден кът, представящ традиционни мотиви от чипровски килими и информация за историческото развитие на чипровското килимарство.

Денят на народните будители е повод Димитър Петров да представи новата си книга „Герои на три епохи - 50 значими личности от българското минало". Събитието ще започне в 17:30 ч. в Регионална библиотека „Гео Милев“.