Ще бъде организиран уъркшоп за България, който ще бъде воден лично от Джей Ричардс в началото на следващата година, стана ясно по време на срещата. „За нас е ценно да проучим опита и работещите решения, които другите държави са взимали. За да минимализираме грешките и оптимизираме времето на технологичните промени“, подчерта проф. Цоков. По думите му много важна тема е и използването на изкуствения интелект в образователната система. „Много е важно и дигитализирането във висшето образование да не изостава от този процес в средното“, коментира още министърът.

Всички български учители и ученици имат достъп до "Bing Chat Enterprise" инструмент на Майкрософт, който работи с алгоритъма на ChatGPT, стана ясно по време на срещата.

„Учителите обаче никога не са били по-важни в целия процес на преподаване, отколкото са днес. Защото има прекалено много информация и те трябва да научат учениците как да боравят с нея и как да отсяват важната от маловажната“, подчерта Джей Ричардс.

Тя се ангажира да се проучат възможностите и за осигуряване на българска версия на съдържания, които и в момента са достъпни за българската образователна система. „Заради Ковид държавите по света бяха принудени да дигитализират изцяло своите образователни системи. Сега е моментът да направим анализ и равносметка и да надградим работещите решения, а от другите да се откажем“, подчерта още тя.

Интерес за екипа на Майкрософт бе разработената Дигитална раница на МОН, която от тази година е на разположение за всички ученици и учители. Министър Цоков представи плановете за нейното надграждане в следващите години и акцентира на възможностите на цялостната онлайн система на министерството, която по своя мащаб и данни е сред най-големите в Европа. „Винаги обаче се появяват и трудности при внедряването на нови технологии и затова и опитът от глобални компании разработили редица умни решения, са изключително важни за нас“, посочи още министър Цоков.

Източник: МОН