Просветното министерство мисли и за връщане на двата модула от изпитите в края на 7 клас. Целта е първият модул да е задължителен за всички седмокласници, а вторият - само за тези, които искат да кандидатстват за елитни гимназии. Това съобщи министърът на образованието проф. Галин Цоков на семинар в Старосел за предстоящото в системата, пише "Сега".

Министърът обясни, че НВО в 7-ми клас не търси само външна оценка на постигнатите от учениците компетентности след 7 клас, както е записано в училищния закон, а на практика изпълнява още едно важно значение - служи като приемен изпит за желаните гимназии.

"Изпитите са били на два модула – вторият е бил за кандидатстване в гимназиите. Обсъждаме дали не може да се възстанови това, което беше до 2016 г. – задължителното явяване да е само по първи модул за нуждите на външното оценяване, а на втория модул да се явяват само тези, като искат да учат в елитно училище. Ще обсъдим може ли следващата година да се разграничат тези два изпита“, каза той.

„Това няма да е свързано с преструктуриране на изпита. Ще видим може ли законово той да се раздели на 2 части: едната част например да носи 100 точки, след което учениците да могат да си тръгнат, и втора част, която ще носи допълнителни точки и на която ще могат да останат учениците, които искат да учат в по-добри училища“, коментира той.

Обединяването на двата модула от изпитите в 7 клас стана през 2019/20 г. Тогава и вторият модул стана задължителен, защото след влизането на новия училищен закон всички седмокласници трябваше да кандидатстват за прием в гимназия. Така обаче изпитът се сдоби с двойна функция - хем да мери наученото от учениците и постигнатия от тях общообразователен минимум, хем да отсява най-добрите. Това вече се критикува от експерти, учители и родители.

Просветният министър съобщи и че сериозно се обмисля възможността още от следващата учебна година да се даде втори шанс на седмокласниците, които не са могли да се явят на изпитите от националното външно оценяване поради форсмажорни обстоятелства – като наводнения, пожари, болест или друга трагедия в семйството. За тях се обсъжда вариантът да могат да се явяват на втора дата – през септември.

По думите му тази евентуална промяна, заедно с разделянето на изпита на модули, ще снеме напрежението в системата. МОН вече обяви, че ще даде втори шанс и при матурите.


Източник: .dnes.bg