Междувременно скоро се очаква да пристигне и новият ангиограф, с който трябва да се възстанови дейността по инвазивна кардиология в лечебницата. Припомняме, че тя бе преустановена, след като частното звено "Медика Кор" скъса договора с МБАЛ "Христо Ботев" и си прибра апаратурата.

След дълги месеци на напрежение сред персонала и забавени възнаграждения положението в областната болница бавно се нормализира, посочи директорът Любенов.

„Благодарение на активните преговори, част от запорите се вдигат и кредиторите дават отсрочки. Това ни дава възможност да се разплащаме с персонала. По-трудно ще ни бъде в началото на следващата година, когато се вдига минималната работна заплата. Това ще наложи преизчисление на трудовите възнаграждения в лечебното заведение“, призна той и призова персоналът за търпение и разбиране. Финансовите проблеми на болницата са трупани с години и трябва да се работи задружно за тяхното преодоляване, смята Любенов. За целта отделенията трябва да се стараят да излязат на плюс, уточни шефът на МБАЛ „Христо Ботев“.

Кадрови проблеми в момента в болницата няма, нещо повече – работи се активно по преговори с напуснали медици и специалисти, които биха желали да се върнат на работа. В няколко отделения има специализанти. В Детско продължават да помагат и външни специалисти, за да е налице нормален график.

Източник: kmeta.bg