© knijko.bg

Да обедини любителите на книги в българска литературна общност е целта, която си поставят преди време създателите. Един от тях е Михаела Венкова.

"Бях в Будапеща, където видях кафе-книжарница, в която продаваха книги втора ръка. Сегашната пандемия изключва възможността за отваряне на подобно физическо място в София. Презентирах идеята на мои приятели, като предварително бях направила проучване чрез анкета - най-вече за демографията и книгите. Оказа се, че хората биха продали свои книги, стига да има как да се случи. Шест човека от няколко месеца работим над апликацията".

За да спести време, формите за попълване на информация за книгата са улеснени - достатъчен е само баркод. Апликацията групира обявите за една и съща книга, така че при търсене на определено заглавие резултатът да бъде един.

"Приложението ще може да се изтегли от AppStore (iOS) или PlayStore (Android) напълно безплатно. Регистрацията е стандартна - чрез имейл или Фейсбук. Когато отворите Книжко, ще видите каталог от книги. Ако искате да предложите вашата книга, отзад на нея има баркод, който трябва да сканирате. От вас зависи каква цена ще поставите и какви са условията ви за продажба".

На този етап от екипа-създател нямат намерение "Книжко" да прерасне в сайт, но в бъдеще ще се развива социалната роля на приложението с

възможност за повече коментари и оценки на дадена книга.

"Всяка една обява ще минава модерация. Забранено е пускането на книги със скъсани страници, с драсканици. Съдържанието трябва да бъде в отличен вид. Към момента имаме положителна 'обратна връзка', особено от младите хора. Позитивният отзвук ни амбицира. Как ще се развие тази идея зависи от хората".

Приложението ще бъде достъпно за безплатно изтегляне скоро. Повече информация относно платформата може да се намери на https://knijko.bg.

Източник: bnr.bg