По информация от Министерството на здравеопазването, предоставена в отговор на въпрос от депутата на "Възраждане" Ивайло Папов в края на март месец тази година задълженията на МБАЛ "Христо Ботев" АД са 17 511 121 лева. Над половината от тях – 9,1 млн. лв., са просрочени, което означава риск от запори и възбрани, ако контрагентите на МБАЛ поискат това. Дългът към персонала на болницата е над 2,3 млн. лв.

Справка в Търговския регистър и в последния публикуван финансов отчет за 2021 г. сочи, че тогава оборотът на болницата е бил над 25 млн. лв. ГФО за миналата година предстои да се приеме през юни месец. Ако оборотът е запазен, това означава, че дългът на болницата заема над 68% от оборота ѝ.

През 2021 г. на болницата е бил отпуснат кредит за оборотни средства на стойност 5,2 млн. лв., с който са драстично намалени просрочията към доставчици и НАП. Вдигнати са били и всички запори по банковите сметки и касата ѝ. Просрочените задължения към доставчици в края на отчетния период са останали 207 хиляди лева, като за сравнение в предходната година просрочията са били 4,5 млн. лв.

От 2021-ва обаче насам те отново са набъбнали и даже са се удвоили в сравнение с периода отпреди да бъде изтеглен кредитът за оборотни средства.

Пак по данни от 2021 г. годишната заплата на изпълнителния директор д-р Петър Керемедчиев е 92 252 лв. плюс 6847 лв. осигуровки. От октомври миналата година изпълнителен директор на болницата е Кети Ценова – Средкова. Д-р Кети Ценова оглави болницата до провеждане на конкурс, след като д-р Петър Керемедчиев подаде оставка преди да изтече тригодишният му мандат. Впоследствие тя е спечелила и конкурса за директор без конкуренция, тъй като е била единствен кандидат.

Председателят на Съвета на директорите проф. д-р Пламен Димитров е получил годишно възнаграждение на стойност 34 976 лв. В същия размер е и заплатата на д-р Нели Петкова – член на СД. От доклада за дейност на лечебното заведение става ясно, че областната болница на Враца работи в условията на силна конкуренция. В разстояние 500 метра от сградата ѝ функционира Комплексен онкологичен център, който дублира част от дейностите на МБАЛ „Христо Ботев“ с клиниките си по хирургия, гастроентерология, гинекология. Там има и Първа частна многопрофиолна болница, в която функционират отделения по ортопедия и травматология, по нервни болести, по физикална и рехабилитационна медицина. Има и Специализирана очна клиника.

Припомняме думите на бившия здравен министър д-р Петър Москов от февруари миналата година, че МБАЛ "Христо Ботев" във Враца е унищожена болница от много години, защото в двора ѝ е допуснато да има частна болница. "Години наред, благодарение на политиката на НЗОК и на държавата там е допускано всичката високооборотна, висококомпетентна, скъпоплатена дейност да излезе в частната болница, а тя да остане само на Спешното отделение и на слабоплатени неща", заяви д-р Москов.


Източник: actualno.com