© Kozloduy-bg.info

Тази година, както и предишната, кметството в Бутан разчита на дарители и политици, за да проведе състезанието, признава кметът Ивайло Иванов:"Състезанието е с над 20-годишна традиция. През последните години традиционният ни спонсор АЕЦ "Козлодуй" няма възможност да ни помага и се налага да се справяме сами. Затова разчитаме почти изцяло на дарители. Тази година разчитаме на помощта на депутатите Явор Хайтов, Валери Смиеонов, на юриста Валентин Митов, както и на двама земеделски производители от селото ни- Владислав Станчев и Дилян Игнатов. Турнирът и конния спорт като цяло са едно скъпо удоволствие, затова много ми се иска държавата, Община Козлодуй и АЕЦ "Козлодуй" да променят отношението си към нас, тъй като провеждаме мероприятие, което се радва на широк обществен интерес. Сами виждате, че на хиподрума са повече от 1 000 души".

Кметът на Бутан допълни, че освен професионалните жокеи, в селото мислят и за младата смяна- за онези, които ще сменят легендата на конния спорт в селото им Олег Горанов.

"Радвам се, че благодарение на нашите скромни усилия, имахме през изминалите 2-3 години възможността да възобновим интереса у младите към конния спорт. Местните деца не са безучастни. Имаме фаворит за първото място при подрастващите- Яница Яшинова, която съм сигурен, че ще спечели първото място", каза Ивайло Иванов.

Повече от 30 коне и жокеи от Видинско, Врачанско, Монтанско, Плевенско и Великотърновско се събраха на хиподрума в Бутан, за да разпределят отличията в три различни изпитания, или както се наричат в този спорт- в три "паркура".

© Жоро Александров

Съдийският екип се справи с предизвикателствата. Христо Арабаджийски, представител на родната федерация по конен спорт, бе главен съдия на състезанието:"Състезанието върви перфектно, организацията е отлична и всичко е според предварителните очаквания за високо майсторство. Както е било винаги в Бутан. Около 30 коне и жокеи от целия регион си дават среща тук, на хиподрума. Смятам, че хората са много доволни и от това състезание се получи един много хубав празник."

Врачанският депутат и заместник председател на 43-ото Народно събрание Явор Хайтов награди призьорите в трите дисциплини. При юношите до 14г. първото място спечели местната надежда Яница Яшинова с кон Лондон от ККС "Бутан". Втори се нареди Антонио Великов с кобила Никита от плевенския клуб "Кайлъка". Приз за третото място взе и Тодор Рачев с кон Грегори от ККС "Рачев" от врачанското село Галиче.

Надпреварата за жокеи на млади коне до 4 години спечели Денислав Александров с кон Каре от "Сторгозия" (Плевен), следван от Християн Петков с кон Карине от плевенския клуб "Кайлъка" и Ивайло Рачев с кобила Номанда от ККС "Рачев".

При аматьорите се получи пълна доминация на преддставители от Монтана: победата грабна Валентин Рангелов с Лайза, следван от Марио Руменов с кон Спейси и Деян Димитров с кон Ларсон.

Източник: БНР Видин