„Ние изпращаме една трудна за нас година, както и за всички други хора по света. Въпреки трудностите, които ни връхлетяха от пандемията, ние продължаваме с добротворческите инициативи“, разказа Петя Илиева, педагогически съветник в училището в Зверино.

В началото на 2021 г. доброволците в Мездра и Зверино отбелязаха 100-годишнината от създаването на БМЧК, засаждайки дръвчета, а инициативата съвпадна с 22 април – Деня на Земята. За пета година организираха и традиционната кампания за събиране на средства, с цел подпомагане на абитуриенти сираци и полусираци. Събрана бе сумата от 1944 лева, бе най-голямата в тази благотворителна акция до момента. С нея бяха подпомогнати девет абитуриенти от общината.

През декември доброволците от двата клуба отбелязаха и Световния ден за борба със СПИН. До миналата година малките червенокръстци, с ръководител Христина Иванова, раздаваха на гражданите брошури за опасността от безразборните полови контакти и червени панделки - символ на анти-СПИН кампанията. Но тази година, поради пандемията от COVID-19, доброволците призоваха онлайн за отговорност в приятелството и в любовта. Учениците от „Клуб БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ при СУ „Св. Климент Охридски“ – Зверино, със съдействието на техния ръководител – Петя Илиева и учителя по биология - Валентина Стеева, изготвиха кратък филм, в който разказват за болестта и начините за превенция.

За трета поредна година ученици и учители от средното училище в Зверино, както и родители от селата Зверино, Игнатица и Оселна, се включиха в благотворителната акция „Жълти стотинки - деца помагат на деца“. Добротворците от района на Искърското дефиле събраха общо 47 кг дребни монети, които дариха за благородната кауза.

„Като доброволци винаги сме се чувствали добре, защото това, което правим ни удовлетворява. Като първа година студенти още всичко е ново и странно, и предвид Covid ситуацията всичко е по-трудно. Важното е да имам позитивна нагласа и да вярваме, че всичко някой ден ще се оправи. Често сме обмисляли да внесем идеята за доброволчеството и в настоящите ни учебни заведения“, сподели Милена Петкова – бивша възпитаничка на училището в селото и доброволец към Клуб „БМЧК и приятели на Искърското дефиле“ при СУ „Св. Климент Охридски“ в Зверино.

Те се включиха и в отбелязването на Международния ден без тютюнопушене, под надслов „Да спечелим заедно – един ден или месец без тютюнопушене!“. В подкрепа на кампанията децата събират средства, които да дарят на Детското отделение на МБАЛ-Мездра. За благотворителна кауза са изработили 16 кутии за дарения, разпределени в селата Зверино, Игнатица, Оселна и комплекс „Дядо Йоцо“ – с. Очиндол. Кампанията ще продължи до 29 декември. На 30-ти декември кутиите ще бъдат отворени, поясни Петя Илиева.