Никола Цолов започва да тренира футбол преди девет години, когато на стадиона го води неговият баща. „Избрах да се занимавам с футбол, защото ми хареса като спорт по телевизионен канал. Гледах моят любим отбор „Барселона”, допадна ми играта на Шави и така избрах позицията, на която играя в момента”, сподели Никола.

Първите си стъпки на зеления килим прави на терените в Спортен комплекс „Христо Ботев” във Враца, при легендата Сашо Ангелов.

Преди четири години халфът преминава в школата на „Локомотив” (Мездра). Негов наставник е Стоян Стоянов. Той описа Никола като скромен, трудолюбив и сериозен в тренировъчния процес и му пожела да се утвърди в мъжкия тим на „железничарите”.

„Никола е редовен на тренировки, раздава се и има много спортна злоба в него. Той не обича да губи”, добави още наставникът.

Младият талант на мездренската школа получи доверието на старши треньора на „Локомотив” и дори записа няколко мача като титуляр в края на миналия сезон. Никола сподели, че се е развълнувал, когато е получил повиквателна за мъжкия отбор и благодари на Николай Нинов за шанса да се докаже в първия тим.

Наставникът на юношите старша възраст на „железничарите” и помощник-треньор на първия отбор Владимир Найденов заяви, че е удоволствие да разполага с такъв играч като Никола в юношите. Найденов добави още, че халфът е много добър черноработник, който поправя грешките на съотборниците си в центъра на терена. Младият специалист отправи и футболно предизвикателство към своя възпитаник - от пет удара от бялата точка, да се нацели напречната греда поне три пъти.

Играта бе оспорвана като при първите пет удара двамата футболисти нацелиха по една греда. Това наложи изпълнението на по още три дузпи. Тук по-точен мерник показа Владимир Найденов, който удари гредата веднъж, побеждавайки Никола с 2:1. След края на битката двамата си стиснаха ръцете и се поздравиха, показвайки феърплей.

В момента халфът е ученик в Спортно училище „Св. Климент Охридски” в град Враца, с профил „Футбол”. През учебната 2021/2022 ще бъде абитуриент, а любимият му учебен предмет е „Спортната психология”. Младият футболист вече е решил и с какво ще продължи своето образование. След завършване на 12-ти клас, Никола ще кандидатства в Националната спортна академия със специалност „Треньор по футбол”.

В свободното си време младокът обича да гледа тенис на корт и да играе снукър.

За да се развива един млад футболист според Никола е важно да води здравословен начин на живот и да тренира упорито и усилено всеки ден.

А най-голямата мечта на Никола Цолов е да стане професионален футболист, защото футболът е неговото призвание, а теренът – негов втори дом.