© община Лом

Светли Евгениев е роден в Лом през 1996 г. Първото му професионално образование по изкуства е в Троянската школа НГПИ „Проф. Венко Колев” със специалност керамика, следва бакалавърска степен, отново керамика в ателието на професор Божидар Бончев.

Той намира творческо вдъхновение в естествения и натурален свят чрез изучаването и докосването на органичните материали и земята. Преобладаващите мотиви в актуалните му работи са симплистиката, минимализмът и опростеното представяне на сложни концепции за битието. Изкуството на Евгениев показва семпли, понякога дизайнерски светове от туш, хартия и керамика. На преден план са изведени проблеми свързани с живота днес, екологията и рециклирането. Творецът работи с материали от индустриални зони преди те да бъдат изгорени или унищожени. Противопоставя се на природното замърсяване и агресивното отношение на съвременното общество към природата и човешките права.

Според Светли голяма част от творбите му са експеримент, някои дори изглеждат незавършени, но това е само привидно. „Един творец не трябва да бъде предвидим, нито да бъде „рамкиран“ в някакви стилови ограничения. Опитвам се да синтезирам изящното изкуство с керамиката, която в момента е предпочитана от мен. В моите работи търся баланс между визуалното, естетическо възприемане и концепцията. Вълнувам се от проблеми, които засягат цялостната човешка култура - бързото и грубо навлизане на новите технологии, интерактивната връзка между човека и света, липсата на връзка между модерния индивид и органичната му среда.“ – каза Евгениев.

Светли е участвал в няколко интернационални изложби и конкурси, където си колаборира с творци от САЩ, Китай и Швейцария.