© bg-patriarshia.bg

През почивните дни във Враца ще се извърши въдворяването на новия епархийски началник - Негово високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Това е централното събитие за Българската православна църква през настоящата седмица.

Митрополит Григорий ще бъде изпратен тържествено от София, където много години беше викарий на двама патриарси - блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим и Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Митрополит Григорий ще бъде посрещнат тържествено във Враца. Лично Негово светейшество Българският патриарх Неофит и членове на Светия Синод на Българската православна църква ще присъстват на въдворяването на новия Врачански митрополит. На събитието ще присъстват и представители на Софийска и Неврокопска епархия.

Митрополит Григорий ще бъде посрещнат тържествено във Враца на централния площад „Христо Ботев” около 16.00 часа. След поздравителните слова с литийно шествие духовниците и миряните ще се отправят към катедралния храм "Св. 12 Апостоли”, където ще бъде отслужено празнично вечерно богослужение.

В неделя, 19 март, Кръстопоклонна неделя, от 9:00 часа ще започне Св. Василиева литургия.

Източник: focus-news.net