Днес, 22 март, в православните храмове в България ще бъде отслужена втората част от акатиста към Света Богородица. Във Враца богослужението ще започне в 17:00 часа в храм "Свети Мина", който се намира в ж. к. "Дъбника". Врачанският митрополит Григорий ще оглави последованието, което включва също малко повечерие с Богородичен канон.

В събота, 23 март, Врачанският владика ще посети село Галиче. В 9:00 ч. митрополитът ще извърши чина на обновлението в храма “Света Троица”. След това той ще оглави и архиерейската света литургия. Участие в богослужението ще вземат също свещеници от епархията. Църквата в с. Галиче е построена през 1892 г., а през миналата година в нея са извършвани ремонтни дейности, след които задължително трябва да се отслужи чинът на обновлението.

Във втората неделя на Великия пост, 24 март, Врачанският митрополит Григорий ще предстоява богослужението в Катедралния храм "Свети Апостоли" във Враца. Началото на Василиевата света литургия там е в 9:00 часа.

В понеделник, 25 март, е големият християнски празник Благовещение. На този ден в църквите се пее: "Днес е началото на нашето спасение и явяването на тайната на вечността: Синът Божий става Син на Дева и (архангел) Гавриил благовести благодат. Затова и ние с него нека извикаме към Богородица: Радвай се благодатна, Господ е с тебе!". Празнуваме благата вест, че след много векове на очакване, ще се роди Спасителят на света. Благата вест е донесена от свети архангел Гавриил на Света Дева Мария, която по чуден начин ще стане майка на Спасителя.

По повод празника Врачанският митрополит Григорий ще отслужи архиерейска света литургия в Чирепишкия манастир "Успение Богородично". Началото на богослужението е в 9:00 часа.

Врачанската света митрополия приканва вярващите християни да участват молитвено в богослуженията!