При първия случай, на 4 ноември 2023 г., митнически служители спират за проверка в района на ГКПП Дунав мост - Видин товарен автомобил, управляван от български гражданин и пътуващ от България за Великобритания. Според представените от водача документи, той е превозвал палети със санитарен порцелан.

При извършената митническа проверка на товара в два палета с ботуши за мивки са открити 38 800 къса (1940 кутии) цигари с български акцизен бандерол. Шофьорът е заявил, че са негови и ги пренася „за приятели“, но не е представил документи за цигарите, съгласно изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).

При втория случай, на 5 ноември 2023 г., митнически и гранични служители извършват съвместна проверка в района на ГКПП Дунав мост – Русе на напускащ страната специален автомобил – платформа за превозване на коли, с българска регистрация. Превозното средство е управлявал български гражданин по маршрут от България за Германия.

В хода на контролните действия са открити 36 200 къса (1810 кутии) цигари с български акцизен бандерол, укрити в четири кутии за щори. Шофьорът е заявил впоследствие, че цигарите са негови и ги пренася за Германия, но не е представил документи за тях, според изискванията на ЗАДС.

Тютюневите изделия за иззети. Срещу двамата водачи на превозните средства са съставени актове за установените административни нарушения.