© Агенция "Митници"

Водачът посочил, че сумата е 70 000 британски лири. След преброяване в негово присъствие е установено, че действителният размер на валутата е 102 000 британски лири. За същите не е представен банков или друг разплащателен документ, като водачът посочил, че това са средства на неговата фамилия.

Съставен му е акт за административно нарушение на Валутния закон. С разписка е задържана сумата от 3000 лв. за обезпечаване на евентуални глоби.

На 28.12.2021 г. на МП Калотина митническите инспектори спират за проверка напускащ страната лек автомобил, управляван от Х.М. В багажника на превозното средство, под кората, покриваща резервната гума, е открит плик с недекларирани 48 250 евро. Паричната сума не била декларирана от водача, като с действията си той нарушил разпоредбите на Валутния закон.

По случая е образувано досъдебно производство за незаконно пренасяне на парични средства през границата на страната от България в Сърбия, която е външна граница на Европейския съюз. Районна прокуратура - Сливница привлече към наказателна отговорност Х.М. за извършено от него престъпление по чл. 251, ал. 1 от НК.

При третия случай задържаната недекларирана сума от над 37 000 евро е била намерена при съвместна проверка на митнически и гранични служители у пътник, напускащ страната през Летище София в началото на празничните дни.