След отличното си бягане на турнира от Диамантената лига в Доха националният рекордьор на 3000 м стипълчейз Митко Ценов се завърна в България и продължи подготовката си при домашни условия на градския стадион в Мездра.

Ето какво каза за Medianews.bg състезателят на СК Атлет за бягането в катарската столица, където той записа своето второ най-добро постижение в кариерата си на тази дистанция - 8:21.34 мин. Резултат, който го нареди на десето място в световната ранглиста за сезона.

„Този първи старт беше пробен за мен, да видим в каква моментна форма съм, сподели Митко. Защото преди това бяхме на една дълга подготовка в Кения, която продължи почти четири месеца. Самите климатични условия в Доха не бяха от най-подходящите за по-силно бягане, но на фона на голямата жега и влажност на въздуха в катарската столица, резултатът ми е много добър. Доволен съм, както и моят треньор.”

На 14 май Митко, Милица Мирчева и техният треньор Йоло Николов ще стартират на Националния шампионат на 10 000 м на писта в Русе, а на другия ден ще бягат на по-късите дистанции в Маратон „Варна 2016”. На 18 май тримата ще се включат в 38-ия международен турнир „Нови звезди” в столицата.

Следващите турнири от Диамантената лига, за които Митко очаква покана за участие от организаторите, са на 22 май в мароканската столица Рабат и на 2 юни в Рим. „На тези турнири се надявам да постигна още по-силен резултат от този в Доха”, коментира Митко Ценов.

В средата на следващия месец (15-16 юни) Митко, Милица и Йоло ще участват на Националния шампионат за мъже и жени в София, а в началото на юли Митко ще стартира на Европейското първенство в Амстердам. Холандия. „Там ще търся едно добро класиране и дано този път да успея да си взема медала, за който бях подготвен още миналата година", заяви Спортист №1 на Мездра.

Най-важните стартове през сезона са на Олимпиадата в Рио през август, където Митко ще бяга на 3000 м с пр. при мъжете, а Милица - в маратона при жените. „Надавам се на едно добро класиране в Рио, не толкова на силен резултат, защото на Олимпиада никой не бяга за резултат”, каза в заключение Митко Ценов.