„Искам в клуба да има повече качество, отколкото просто да се регистрират бегачи за бройка”, категорично заяви за MediaNews Митко Ценов.

„Всеки тренира сам, в града, в който живее. Аз изготвям плановете и атлетите сами провеждат своите занимания. С всеки от тях поддържаме връзка”, разказа Ценов. Той добави още, че помага и на състезатели, които не са регистрирани в неговия клуб, като им изготвя тренировъчни планове.

От създаването на клуба, част от него като треньор е и шампионката на страната от 2011 година по крос-кънтри, полумаратон, 1 500 и 3 000 м стипълчейз – Силвия Дънекова. 38-годишната атлетка има и две трети места, спечелени на Европейското отборно първенство - Втора лига в Нови Сад, на 3000м стипълчейз и 5000м.

За развитието на СКЛА „Митко Ценов Рънинг Тийм” говори и впечатляващият успех на Държавното първенство по крос кънтри в Пирдоп през октомври. В него мездренският клуб стана отборът с най-много държавни титли.

Припомняме, че в Държавното първенство в Пирдоп Митко Ценов триумфира при мъжете на 10 000 м, Иван Андреев финишира първи в дисциплината 8000 м, а най-новото попълнение в тима – Еркан Низам се окичи със златото при юношите старша възраст, на 6 000 м.

Атлетът разкри, че вече мисли по-сериозно за треньорска дейност. От няколко месеца Митко е записан в Центъра за след дипломна квалификация. Но на този етап не бърза да преминава към тази стъпка. На преден план за бегачът са целите, които си е поставил в близко бъдеще и покоряване на нови върхове.

28-годишният спортист определи отиващата си 2021 година като изключително успешна.

„Лично за мен 2021 бе една от най-успешните ми години в моята кариера. Последното ми силно бягане на стипълчейз бе преди около 4 години. В зала, тази година, успях да постигна много силен резултат, който е втори във вечната ранглиста на България и останах на 50 стотни от рекорда на Евгени Игнатов, държащ се от над 30 години”,заяви Ценов.

Подобряването на рекорда остава една от целите на атлета.

© atletikabg.com

„През януари започват състезанията в зала. Повечето от състезателите в клуба се готвим за бягане на 1 500м. Някои от момчетата ще бягат 3 000м. Нямаме голям избор в зала, както навън и затова се съсредоточаваме изцяло върху тези две дисциплини”, подчерта бегачът.

За да се подготви за предстоящите състезания Митко Ценов бе планувал едномесечен лагер в Португалия заедно със своя близък приятел от Македония – Дарио Ивановски, тъй като и двамата вече тренират при румънския специалист Валентин Ангел. Поради епидемиологичната обстановка, свързана с COVID-19, лагерът отпадна и мездренския атлет ще продължи подготовката си в родния град.