Нормативът не е задължителен за Париж 2024, но Милица вярва, че ще го покрие. Националният рекорд на Мирчева бе поставен в Копенхаген през май 2022 г. Тя обаче вярва, че има скоростта да бяга маратон значително по-бързо. Желанието ѝ е да покрие олимпийския норматив за Париж 2024, но дори и да не го направи, тя ще се класира за Игрите по ранкинг.

Подготовката на Милица за състезанието в Осака е най-късата, която тя е отделяла за маратон - около четири седмици за качествени тренировки. Затова пък с нейния треньор Йоло Николов са предприели по-различен подход в тренировките, залагайки на по-високо обемни тренировъчни седмици.

Милица Мирчева е сред маратонците, които тренират на нисък обем. За последните 3 седмици обаче тя има пробягани средно по 150 километра на седмица, а в последните 7 дни е достигнала и рекордните в кариерата ѝ 176 километра в бягане (във време: 14 часа и 23 минути). Това е значително по-висок обем от този, на който тя тренира обикновено.

Основната цел на Милица Мирчева за 2024 година е да бяга маратон около 2 часа и 25 минути (3:26 мин/км) - или с около 4 минути по-бързо от сегашния ѝ национален рекорд. Това е много силен резултат, който обаче Милица и нейният треньор вярват, че е по силите ѝ.

Източник: actualno.com