© Medio Maratón Valencia

Милица падна още на старта на състезанието, при което се нарани сериозно, но въпреки болката успя да финишира девета с лично постижение и национален рекорд в тази дисциплина. Мирчева е най-добре класиралата се атлетка, родена в Европа, от стартиралите елитни състезателки от Етиопия, Холандия, Кения, ОАЕ, САЩ, Италия, Великобритания, Ейре, Япония, Испания, Израел, Франция и др.

© Medio Maratón Valencia

Победителка в полумаратона при жените във Валенсия стана етиопката Сенбере Тефери с нов национален рекорд на своята страна - 1.05:32 ч. Втора завърши двукратната световна шампионка от Доха (1500 м и 10 000 м) Сифан Хасан (Холандия) с 1.05:53 ч., която имаше амбицията да подобри световния рекорд в тази дисциплина - 1.04:28 ч. Трета се нареди Джоан Челимо (Кения) с 1.06:09 ч., а шеста - световната шампионка в полумаратона Нетсанет Гудета (Етиопия) с 1.08:35 ч.

"Едва ли има по-приятно чувство от това да видиш твоя труд и този на треньора ти реализиран, сподели в социалната мрежа след състезанието във Валенсия. Когато знаеш, че си свършил работата си, остава да се надяваш да имаш хубав ден, за да зарадваш тези около теб, които са допринесли за успеха ти. А те не са малко, често остават зад кулисите.

Всеки един успех е акумулация на събития, през които си минал. Тези събития включват малки и, на пръв поглед, незначими неща, но всъщност те правят човека - човек и спортиста - спортист. Понякога това са думите на хората около теб, които те съветват и мотивират. Понякога това са жестовете, които хората около нас правят, за да можем и ние да свършим работата си. Компромисите, градивната критика, отношението. Всички тези малки неща рефлектират върху нашето ежедневие и успехи. Затова е важно да се концентрираме върху хубавото, което ни се случва и да вземем максималното от него.

Когато стартирах във Валенсия, след няколко секунди се оказах на земята, а хората преминаваха буквално през мен. Успях да се изправя и да приема случката като предизвикателство. Понякога сме подготвени за едно нещо, но не за друго. Беше наистина болезнено бягане, но не заради темпото, а заради раните и отоците, които получих. Но това е животът, ние винаги имаме избор да се борим, въпреки всичко, или да приемем случващото се и да се съгласим с него. Аз винаги съм избирала първото и това е моята философия за живота. Този път тази философия ми донесе и национален рекорд за жени на полумаратон!

Това нямаше как да се случи без труда на моя треньор Йоло Николов, който винаги успява да ме подготви да изкачвам нови върхове и постигам неща, които често на пръв поглед ми изглеждат недостижими", пише в заключение Милица.

Това е третият национален рекорд на Мирчева при жените в бяганията на дълги разстояния. На 29 март тази година тя подобри върховото постижение на нашата страна на 10 000 м, финиширайки за 32:30.07 мин. на турнира "Stanford Invitational" в Пало Алто, Калифорния, а на 1 декември миналата година направи поправка и на националния рекорд на България на 5000 м в зала, като пробяга дистанцията за 15:43.30 мин. на турнира "Boston University Sharon Colyear - Danville Season Opener" в Бостън, Масачузетс.

Снимки: Medio Maratón Valencia