© Личен архив

За MediaNews Милица сподели, че за момента в Кения са ограничени от това да тренират в група и да провеждат тренировки на стадионите. На този етап това не е проблем, защото има черни пътища в изобилие, на които могат да провеждат своите занимания. Според нея няма държава в света, където биха се подготвяли по-добре по време на коронавируса.

Милица Мирчева разказа за условията и режима, който спазват. “Тук условията са перфектни за бегачите, а и ние водим много обикновен живот. Сутрин ставаме много рано, около 5 часа, често сме приключили с първата тренировка около 8 часа.След това закусваме и почиваме. Следват ежедневни неща като пране, готвене, чистене. В 11 или около 3 следобед имаме и втора тренировка. Почти всеки следобед имаме посещение за кафе от световния рекордьор на 3000м с препятствия - Стивън Чероно и неговият най-близък приятел - Джош. След това вечеряме и всичко се повтаря отново. Може да не е много разнообразно, но определено имаме голям напредък в тренировъчния процес. С всяка седмица тренировките ни вървят все по-добре. Има и други европейски бегачи, които останаха в Кения, защото искат да се подготвят спокойно“.

В „Страната на бягащите хора“ също са предприети по-строги мерки, свързани с епидемията от коронавируса. Затворени са различни обекти, носенето на маски на обществени места е задължително, има забрани за пътуване. Въведен е вечерен час между 19 часа вечерта и 5 сутринта и е невъзможно да се тренира с други бегачи.
Тези мерки обаче не пречат на подготовката и затова атлетите са решили да останат, за да се подготвят на най-високо ниво предвид обстоятелствата.

„Хората тук също ни се радват, че сме решили да останем, и се трудим здраво. Често ни поздравяват по улицата, а и вече всички ни познават в квартала. Не ни липсва подкрепа на местна почва. Въпреки това се надяваме скоро да се върнем в България, когато нещата се нормализират и отново да продължим гладко подготовката си“, каза още „Спортист №1 за 2019 година“на община Мездра.

Милица и Йоло следят ситуацията, надяват се скоро всичко да си дойде на мястото и хората да се върнат към нормалния си живот. „Това е доста тежък период не само за спортистите, а за абсолютно всички. Пожелаваме на хората да останат спокойни и силни!“, сподели атлетката.

© Личен архив

Нашите атлети са за пети път на лагер в Кения. От 2013-та година насам имат няколко месечни тренировки в страната, като последната от тях бе подготовката за Олимпиадата в Рио.