Снежана Русинова-Видева е микробиолог към БАН и работи по проект за биологично-активни молекули от антарктически микроорганизми. По време на експедицията до Южния полюс ломчанката развя знамето с герба на родния си град на остров Ливингстън и публикува снимките в националните медии и социалните мрежи. Гл. ас. д-р Снежана Русинова-Видева е удостоена със званието ”Почетен знак на Община Лом” за значими постижения в областта на образованието, науката и популяризиране името на град Лом.

Чрез снимков материал посетителите ще имат възможността да проследят дейността на лаборатория „Клетъчни биосистеми" на Института по микробиология при БАН и изследователската работа върху антарктическите проби. Освен разнообразието при антарктически дрожди, може да се наблюдават и кадри от възможностите на лабораторията за биотехнологични проучвания на тези уникални микроорганизми, синтезиращи биологично-активни молекули с козметично, екологично и биомедицинско значение. Изложбата е с вход свободен и ще продължи до 24 август.

Снежана Русинова-Видева е родена в Лом през 1982 г. Средното си образование завършва в ПГ “Найден Геров“. През 2001 г. е приета и започва обучението си в специалност „Биология и химия“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, последва обучение в магистърска програма „Микробни биотехнологии“. През 2008 г. Снежана започва обучение в докторантска програма „Микробиология“ в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ при БАН. Защитава дисертационния си труд на тема „Биосинтез на екзополизахариди от антарктически дрожди“ през 2013 г. От 2014 г. Русинова-Видева работи самостоятелно в областта на антарктическите дрожди и ръководи единственото в България направление за биотехнологии на антарктически дрожди. Обновява и допълва единствената в страната колекция от антарктически дрожди, която е част от актива на лаборатория „Клетъчни биосистеми“ в Института по микробиология. От 2014 г. до 2018 г. е преподавател в Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

За 15 години разработки в областта на микробиологията д-р Русинова е автор и съавтор на 36 научни публикации в български и световни журнали. Научните й изследвания по отношение на антарктически дрожди са представени на 35 научни конференции в България, Чехия, Индия и Нидерландия. Д-р Русинова участва в разработването на 8 научни проекта, като на 3 от тях е ръководител.