© Община Лом

Резултатите бяха показани в рекламен фил.

„Това са проекти, реализирани от самото създаване на МИГ-Лом през 2018 г. до края на 2023 г., една петгодишна упорита работа по Стратегията заВодено от общностите местно развитие (ВОМР), която очакваме да продължи и през следващия програмен период. Същността на рекламно-информационния тур е „око да види и ръка да пипне“, затова направихме този филм, поканихме журналисти от регионални и национлни медии, представители на граждански сдружения, фирми, училища, читалища, общински съветници, ръководството на Община Лом - т.е.всички заинтересовани страни за развитието на местното партньорство и идентичност.“ – каза изпълнителният директор на МИГ-Лом Румяна Симеонова.

Реализираните проекти в областта на благоустройството, подкрепата за малките фирми, услугите, социалните дейности, училищната и културната сфера са обща стойност 5 429 97 лв. Подписани са договори с 52 кандидати– фирми, земеделски производители, училища, читалища и неправителствени организации. Те са получили безвъзмездно4 657 294 лева, а собственият им принос е в размер на 772 674 лева. Средствата са отпуснати от четири оперативни програми на Европейския съюз.

МИГ-Лом кандидатства с проект за стратегия за ВОМР за периода до края на 2027 година, който предвижда бюджет от 9 065 550 лева и възможност за финансиране по програмите „Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони“ „Конкурентноспособност и иновации в предприятията“, „Развитие на човешките ресурси“, „Образование“, „Околна среда“ - Очаква се Стратегията да бъде одобрена от Управляващия орган към Фонд „Земеделие“ до края на тази година, уточни Симеонова.

Кметът на Община Лом Цветан Петров, който е и председател на Управителния съвет на МИГ-Лом, благодари на екипа, както и на всички представители на малкия и среден бизнес, на земеделските производители, на училища, читалища и граждански сдружения, които положиха усилия, кандидатстваха и получиха финансова подкрепа по програмите с европейско финансиране. „В мое лице ще имате пълна подкрепа и съдействие при изпълнение на проектите, които ще бъдат заложени в новата Стратегия на МИГ-Лом. Нека да бъдем единни, да си помагаме и да вършим добри неща за хората от нашата община.“ – заяви кметът. Съдействие и подкрепа изрази и председателят на Общинския съвет Пенка Пенкова, която като кмет през 2018 г. е сред инициаторите за създаването на МИГ-Лом.

Представителният рекламен тур за медиите включва посещения на реализираните проекти и обекти в Лом и селата от общината.