"Ние вземаме уроци по народна музика от велики преподаватели, музиканти от цяла България. Част от тях са от Пловдив, други идват от София, даже има двама млади солисти на оркестъра за народна музика на БНР, на кавал и на гъдулка. Ще сме около 60-70 участници и през седмицата ще репетираме, ще построим един репертоар, който по принцип представяме на края на фестивала. Така че на 3 август на площада в Чипровци ще се представим..."

Фестивалът ще бъде открит днес, 27 юли. Обучението на участниците ще започне на 29 юли, понеделник.

Един от менторите на участниците във фестивала е ръководителят на eтно-джаз формацията "Виво Монтана" Пламен Крумов. Той се включва в музикалното събитие за втора поредна година.

"За мен е чест, че идват хора от цяла Европа, които ще мога да запозная най-вече с балканската и българската народна музика. Тази година в групата си имам 6 тромпета, 2 тромбона, басфлигорна и три туби и мисля, че ще стане един хубав оркестър...За мен е голямо предизвикателство, защото имаме езикова бариера, но с езика на музиката се разбираме чудесно."

Концерт на група "Любойна" от република Северна Македония ще се състои в рамките на фестивала. Той ще се проведе на 30 юли, вторник, от 19 часа, пред Историческия музей в Чипровци. /БНР