В речевия етикет – учтива формула за съгласие или отказ в отговор на предложение, покана, оказано внимание, поздрав и други. Благодаря! Благодаря много! Благодаря, с удоволствие! Благодаря, не!

Може би в отговор именно на тази нужда отбелязваме 11 януари като Международен ден на думата "благодаря" (International Thank Day). Денят е предложен през 1994 г. от родения в Илинойс Ейдриън Сиукс Купърсмит (Adrienne Sioux Koopersmith). Някои страни си имат свой Ден на благодарността. Например, в САЩ се отбелязва на четвъртия четвъртък от ноември, а в Канада – на втория понеделник от октомври.

Благодарността е положителна емоция или нагласа, която идва в отговор на това, че някой е получил или ще получи нещо. Преживяването на благодарност исторически се фокусира върху няколко световни религии и е разглеждано обширно от философите на морала като Адам Смит.

Систематичното изследване на благодарността в психологията започва около 2000 г., може би защото психологията традиционно се фокусира повече върху разбирането на нещастието, отколкото на разбирането на позитивните емоции. Все пак с идването на позитивната психология благодарността става главен фокус на психологическите изследвания. Изследването на благодарността в психологията е фокусирано върху разбирането на краткокрайното преживяване на емоция на благодарност, индивидуалните различия в това колко често хората изпитват благодарност и взаимоотношението между тези два аспекта.

Денят на благодарността е национален празник, празнуван на различни дати в Канада, САЩ, някои от Карибските острови и Либерия. В тези страни той е официален празник. Традицията на празника в САЩ и Канада води началото си от английските заселници заселници, но в Обединеното кралство той не е основен празник. Подобни празници съществуват и в Германия и Япония.

По своята същност, това е религиозен празник, изразяващ благодарността на хората към Бог за плодородната реколта и нещата, които са придобити през изминалата година благодарение на Неговата щедрост. Празникът е един от най-обичаните и почитани в САЩ, като с времето все повече се превръща в светски празник. Понякога съвсем небрежно го споменават като Turkey Day (Ден на Пуйката). Денят на благодарността датира от времето преди създаването на Съединените щати.

Общоприето е за начален ден на празника в САЩ да се счита 4 декември, когато първите пилигрими са празнували Деня на благодарността, след като са оцелели с помощта на индианците през първата тежка зима от пребиваването си на американска земя.

Ден на благодарността в САЩ е отбелязван на различни дати в историята. До средата на ХХ век, последният четвъртък на ноември е бил станал обичайният Ден на благодарността в повечето щати на САЩ. Едва на 26 декември 1941 президентът Франклин Делано Рузвелт подписва законопроект, одобрен от Конгреса, който урежда като официален празник Деня на благодарността на четвъртия (а не последния) четвъртък на ноември.

Денят на благодарността в Канада не е бил с фиксирана дата, до края на XIX век, тогава той обикновено се е провеждал на 6 ноември. След края на Първата световна война, Денят на благодарността и Денят в памет на тържеството обикновено се се провеждали през една и същата седмица. За да се предотврати сливането на две почивки, през 1957 година канадският парламент обявява Денят на благодарността да се отбележи на сегашната си дата.

В САЩ традиционно се сервира пуйка с пълнеж по предпочитание към нея, който може да се състои от ориз, картофи, царевица и други добавки, както и друга традиционна храна.

Източник: banker.bg