И двамата избрани епископи са млади на възраст. Епископ Григорий е роден на 19.09.1970 г. в Ботевград., а епископ Йеротей - на 01.02.1977 г. във Велико Търново. Изборът се водеше от временно управляващия Врачанска епархия Старозагорски митрополит Киприян. След гласуването той определи избора като законен и отговарящ на всички изисквания на Устава на Българската православна църква.

На заседание на Светия Синод на 11 март ще бъдат разгледани документите от проведения избор и ще се изслуша докладът за него от Старозагорския митрополит Киприян, на който бе възложена организацията на избора във Враца. След това ще се вземе решение дали изборът е бил законен. Ще се разгледат и постъпили жалби от участници в избора, ако има такива.

Ако Светият Синод определи избора като изряден, на 12 март между двамата епископи Григорий и Йеротей ще бъде избран новият Врачански митрополит. Това ще стане с явно гласуване от членовете на Светия Синод, водени от българския патриарх Неофит. Гласуването ще стане в параклиса "Св. Цар Борис Покръстител” в Синодната палата.

Източник: bg-patriarshia.bg