До 2023 г. над 1100 любители на екстремните бягания са пробягали класическия маршрут от 10.7 км , а за втора година ще има нов - от 17.5 км. И двата маршрута предлагат много панорамни гледки към Искърското дефиле, река Искър, Врачански балкан, скалния феномен Ритлите при с. Лютиборд, село Челопек и връх Околчица, намиращ се близо до лобното място на Христо Ботев.

Бегачите ще се състезават в две категории за мъже и жени до 39 години и над 40 години и за двете трасета.

Организаторите са подготвили и „Трасе пешеходци”, които ще имат задачата да изядат и изпият максимално количество свинско с лук и домашно вино на пункта на 6 ти километър и да направя скок във въздуха. Ще бъде разиграна и томбола с материални награди.

Местните жители на вече трескаво подготвят много кулинарни изненади и ръчно изплетени вълнени чорапи, част от които ще се включат в наградният фонд на събитието. Временно изпълняващият длъжността кмет на селото Ваня Николчова заяви, че вече са готови да посрещнат състезателите и гостите.

Организатор на събитието е Сдружението „BG Events&Guiding“, Александър Александров, Иван Стоянов и Станислава Цветанова от Враца, а съорганизатори са Дирекция ПП „Врачански Балкан”, Кметство Крета и Община Мездра.