Долна Кремена е едно от селищата в община Мездра с богато бунтовно минало, чиито жители се включват най-активно в национално-освободителните борби на България. Тук през 1872 г. Васил Левски основава местен революционен комитет.

През май 1876 г. непокорните долнокременчани сформират чета и се отправят към Враца, за да се присъединят към Ботевите бунтовници. А на кораба „Радецки”, заедно с Войводата, е и техният съселянин Никола Минков Вълчов. Той слиза на козлодуйския бряг и целува българската земя, и е един от малкото оцелели четници, доживял Освобождението. Долнокременчани помнят своето минало и ревниво пазят духа на предците си.

Не случайно, преди 17 години, избират Деня на независимостта - 22 септември, за официален празник на селото.

И тази година жителите на китното селище отбелязаха своя празник с тържествена програма.

Гости на празника бяха кметът на Мездра Генади Събков, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, които поздравиха присъстващите с Деня на независимостта и с празника на селото. Денят на Долна Кремена уважиха още общинските съветници Наталия Христова, Данаил Димитров, Ангел Йорданов, както и кметовете на Царевец, Горна Кремена и Люти дол.

В празничната програма се изявиха женските певчески фолклорни групи от Долна и Горна Кремена, женската фолклорна група „Белокаменец” от Царевец и танцовата формация "Мераклии". Дуетът „Слади и Влади” от София изпълниха любими и популярни народни песни и стари градски шлагери.