Под зоркия поглед на две "началнички" чевръсти "каки" от комуналната фирма пометоха до блясък пространството около монумента на Апостола на свободата и събраха чинно окапалата шума по изкорубения плочник от времето на соца, както и в зелените площи, хващайки буквално във въздуха листата, досущ като в култовата фраза на премиера Бойко Борисов.

Сетне събраха позастоялите боклуци от издънените кошчета и прекопаха двете лехички с рози, засадени преди време от млади червенокръстци и природозащитници, от които днес комай не е останало и помен. А накрая се прехвърлиха в съседната пешеходна алея покрай войнишкия паметник, където повториха същото упражнение.

По време на ударната предпразнична уборка специализирана машина за почистване на улиците кръжеше наоколо подобно правителствения "Falcon" на Авиоотряд 28, а листосмукачката виеше ли, виеше - като сирените на 2 юни..

"Дай боже да имаме по-често такива празници, защото те са, които носят напредъка и щастието на народа, а не ония празници с фишеци и пандери…”, както пророкува преди 120 години Алеко Константинов в знаменития си пътепис "София - Мездра - Враца".

140-годишнината от Освобождението на Мездра от турско робство ще бъде отбелязана тази вечер от 18:00 часа с факелно шествие, литературно-музикална програма и заря пред паметника на Васил Левски. На този ден по нов стил се навършват и 100 години от избухването на т. нар. Велика октомврийска социалистическа революция (ВОСР), припомнят паметливи.