Кметът на общината Иван Аспарухов даде начало на фестивала, заедно с развълнувания председател на сдружение „Авитохол“ - Варнa Жасмин Първанов, който представи участниците и изказа благодарност към всички, които са част от празника и допринасят за неговата реализация.

Организатори на фестивала са Община Мездра и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“, град Варна. Целта на сдружението е да се организират фестивали и исторически възстановки в страната, каза Жасмин Първанов.

Първият ден бе представено късноантичното, ранносредновековното и късносредновековното облекло, въоръжение и снаряжение, имаше демонстрация на средновековни занаяти и музей на открито, както и представяне на храна и медицина от късносредновековното.

Хората имаха възможност да се запознаят с бита, облеклото и въоръжението в нашата история, хронологично представени и обяснени, защо и как са се носели и развивали през вековете. Всяка група бе подготвила демонстрация, която онагледява съответния период. Бяха представени двубои между въоръжени воини от различните период - римляни, готи, византийци и българи от ранното средновековие.

В неделя фестивалът продължава с музей на открито, стрелба с лък, занаяти и игри за малки и големи, стрелба с лък и обучение на деца във воински умения, представяне на въоръжението и снаряжението през средновековието - брони и хладни оръжия и много други изяви.

Двудневеният фестивал радва жителите и гостите на града, като те имат възможност да опознаят и научат повече за средновековната бит и култура на България.

Всеки може да отиде и да разгледа изложението безплатно, и да стане част от невероятната атмосфера, която е завладяла крепостта.