Община Мездра ще се побратими с две общини от Република Албания. Това са общините Либражд и Булкиза, които се намират в източната част на „Страната на орлите” и по-точно в областта Голо Бърдо, в която живеят доста хора с българско национално съзнание.

Либражд е община с население около 32 000 души, 7 хил. от които живеят в самия град. В административно отношение влиза в състава на окръг Елбасан - един от 12-те окръга в Албания, формирани след реформата в местното самоуправление, извършена през 2015 г. Булкиза е община с население малко над 31 000 души, самият град има около 8 хил. жители, влиза в състава на окръг Дебър. Едно от съставните населени места на община Булкиза е бившата община Острени, с която Мездра се побратими през 2008 г.

"Сътрудничеството между нашите общини ще допринесе за обмяната на добър опит в областта на местното самоуправление и за създаването на нови модели за ползотворни институционални контакти, съобразени с европейските стандарти”, се казва в молбите за побратимяване, подписани от кметовете на Либражд Кастриот Гура и на Булкиза Мелаим Дамзи.

Положително становище за побратимяването на Мездра с двете албански общини вече дадоха Председателството на Общинския съвет и Постоянната комисия по стопански дейности, общинска собственост и европейска интеграция. Окончателно решение ще бъде взето на заседанието на местния парламент на 30 юни.

Досега Мездра е побратимена с Конотоп, Украйна (1966 г.), Даусън Крийк, Канада (2004 г.) и Острени, Албания (2008 г.) и има подписани Меморандуми за сътрудничество с Мамолла, Италия (2007 г.) и с Върнячка баня, Сърбия (2010 г.). През 2008 г. Общинският съвет взе решение за установяване на контакти и сътрудничество с 600-хилядния китайски града Джиангиан, което обаче остана без последващи действия.