С празнично шествие и детско утро гражданството на Мездра отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Парадът на възпитаници на детските градини и училища тръгна от Алеята на кестените и завърши на градския площад „България”, където децата изнесоха тематична програма. Стотици родители, ученици, педагози и граждани изпълниха площада, за да видят и чуят изпълненията на талантливите мездренчета. Приветствия по случай 24 май отправиха кметът Генади Събков и председателят на Общинския съвет Яна Нинова.

На тържеството бяха връчени официално званията „Почетен гражданин на Мездра” на четирима наши съграждани. За изключителни заслуги в областта на спортния живот и принос в популяризиране името на град Мездра бе отличена треньорката по художествена гимнастика Лили Николова, директор на Детския комплекс.

За изключителен принос към културното и духовното развитие на община Мездра и във връзка с неговия 70-годишен юбилей с почетно звание бе удостоен Красимир Стефанов - един от основателите на майските празници, изявен журналист и писател.

Почетно гражданство за изключителен патриотизъм получи родолюбката Пенка Георгиева, а за заслуги и принос в развитието на местното самоуправление с престижното звание посмъртно бе удостоен инж. Цветко Петков, два мандата кмет на Мездра и един мандат председател на Общинския съвет.

На детското утро бяха връчени грамоти и парични награди на повече от 40 ученици с изявени дарби, както и на вокалните групи „Wings”, „Little Wings” и „Детски свят”, постигнали успехи на национално и областно ниво в разделите „Изкуство и култура”, „Наука и техника” и „Спорт”.