На 9 май Европейският съюз отбелязва Деня на Европа, посветен на мира и единството на Стария континент. На този ден се чества годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа и би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се смята за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

На този ден отбелязваме и окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. Затова сред дошлите бяха и наследници на ветераните от войните в общината.

В словото си кметът Иван Аспарухов подчерта, че 9 май трябва да бъде празник и за хората с побелели коси, и за децата, които искат да живеят в една подредена Европа.

От името на Съюза на ветераните от войните в Мездра слово произнесе и Данаил Димитров. Поздрав към всички поднесоха възпитаниците на вокалния педагог Анета Петкова при Центъра за подкрепа и личностно развитие в Мездра.

След официалната церемония присъстващите се отправиха с шествие до пантеона на храбростта - паметника на загиналите във войните, където поднесени венци и цветя.