"Действително, полагаме всички усилия да приключим успешно този проект, каза кметът на Добрословени Георге Тудорашку. Да постигнем основната цел, която сме си поставили с него - популяризиране на нашите региони, най-вече в сферата на туризма. Което от своя страна може да привлече нови инвеститори.

Разбира се, всяко начало е трудно, но се надявам, че броят на посетителите постепенно ще се увеличава. Моля се на Бог да ни даде здраве, за да продължим напред и да реализираме заедно и други проекти. Които са изключително полезни за нашите две общини, респективно - за нашите две държави."

Ръководителят на проекта Пламен Червенков представи същността, бюджета, целите и планираните резултати, какви дейности са изпълнени или предстои да бъдат изпълнени в рамките на "Добре дошли в Средновековието" ("Welcome to The Middle Ages").

Сред тях са организиране и провеждане на Фестивал на средновековните традиции, бит и култура в Археологически комплекс "Калето" - Мездра (14-19 май 2019 г.) и на Античен римски фестивал "Romula Fest" в археологически обект Ромула-Малва край село Решка, община Добрословени (22-25 август 2019 г.), промотиране на тези интегрирани туристически продукти чрез участие със собствени щандове в най-големите туристически изложения в двете страни - "Ваканция и Спа EXPO" в София (14-16 февруари 2019 г.) и "Romexpo" в Букурещ (14-17 ноември 2019 г.).

Закупено е също оборудване, необходимо за организирането на двата фестивала. В т. ч. за нуждите на Община Мездра - автентична българска юрта, средновековни костюми, снаряжение и оръжия за пет различни типа воини, телевизор, озвучителна система, тенти и пейки, а за Община Добрословени - костюми на римски воини, въоръжение ("скорпион"), озвучителна система, тенти и пейки.

В напреднал етап е изработването на уеб сайт на проекта. Готов е един от трите каталога на български, румънски и английски език - с рецепти от римската кухня и български рецепти от средновековния период, както и трансгранична карта с местоположенията на антични и средновековни обекти в трансграничните региони на двете страни.

Предстои да бъдат изработени още два каталога - за фестивали и събития и за средновековни и римски групи. Ще бъдат заснети и два филма - един за римските традиции в окръг Олт и друг за средновековните в България.

В началото на следващата година в Мездра ще се проведе двудневна конференция с участието на 100 представители на групи за исторически реконструкции, туристически фирми и други заинтересовани страни, на която ще бъде приета обща стратегия за популяризиране на древните и средновековни традиции и за развитие на устойчив туризъм в трансграничния регион.