Фестивалът бе открит от Димитър Павлов, ръководител на Археологически комплекс ”Калето”, след което председателят на Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол" - Варна Жасмин Първанов представи участниците в проявата.

"Благодаря Ви, че се отзовахте на поканата ни да присъствате на този хълм, който има хилядолетна история, каза в приветствието си кметът на Мездра Генади Събков. Днес ще се опитаме с нашите скъпи гости да предоставим на Вашето внимание поне част от живота през Средновековието. Сигурен съм, че ще Ви бъде интересно и любопитно, защото любопитството е това, което движи човечеството към прогрес.”

Фестивалът започна с лекция, чрез която присъстващите обогатиха познанията си за произхода и приложението на облеклата през Средновековието, чиито реплики имаха възможност да видят. Екипът на Сдружение "Авитохол“ представи характерните за българите от Ранното средновековие бит, култура, въоръжение и снаряжение, а Калина Атанасова-Бъдъмба от Варна - тези от Късното средновековие.

Посетителите на комплекса имаха възможност да разгледат типични юрти, реплики на саби, копия, лъкове, стрели и брони, да се докоснат до спецификата на средновековните занаяти, номадското ежедневие, начин на живот и прехрана на нашите предци. Същевременно те опитаха ястия от средновековната кухня, приготвени по оригинални рецепти от Петя Крушева от Пловдив и да отпият глътка медовина, дело на майстора Любомир Милинов от София.

Присъстващите се насладиха на демонстрации на средновековни бойни умения и техники - дуели на рицари, както и на стрелба с традиционен рефлексен лък по стари техники, възродени от майстори на стрелбата с лък от кон. Екипът на късноантичната и средновековна крепост "Туида” - Сливен представи обучение (дресиране) на ловна птица "Мишелов на Харис". Проведе се обучение на деца и младежи в средновековни воински умения, по време на което участниците те имаха възможност да се докоснат до хладни оръжия, да стрелят с лък и да хвърлят копие. Възпитаници на Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино показаха как се изработват изящни скулптури от бял врачански камък.

Програма на фестивала предлага още "Музей на открито", посещение на средновековни лагери. "Кътинг тестове" - демонстрации на възможностите на средновековни оръжия - сечене със сабя и меч, както и други демонстративни игри и забавления.

Целта на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура е да популяризира Археологически комплекс "Калето" като основна туристическа дестинация в община Мездра и като един от най-атрактивните културни обекти в Северозападна България.