Обявеното частично бедствено положение, поради падналите проливни дъждове през изминалите дни в района, отказа доста от заявените състезатели, които отмениха участието си в надпреварата. Дъждът, който продължи и през първия ден от шампионата, наложи и не спазване на обявения график за провеждането му.

В надпреварата се включиха общо 24 участници от 13 клуба от цялата страна. Дисциплините, в които те се състезаваха бяха индивидуално бягане по часовник, общ старт и отборна надпревара.

„Състезанието премина повече от чудесно. Имахме късмет и с атмосферните условия и втория ден нямаше дъжд“, каза за MediaNews един от организаторите и председател на Колоездачен клуб „Враца Велообщество“ – Ангел Ангелов.

Ангелов каза още, че отборите са доволни от трасето и не са имали трудности и подчерта, че са изявили желание догодина Мездра отново да бъде домакин на шампионата.

Поздрав към участниците направи и заместник-кметът на Общината – Нели Минева.

„Поздравявам ви за ентусиазма и затова, че лошото време не ви попречи и с усилията на всички успяхме да проведем това състезание и тази година“, каза Минева.

В индивидуалното бягане по часовник победител стана Никола ван дер Мерве от „Левски“ (София). Втори и трети се наредиха съответно Филип Магалчев от Свиленград и Георги Георгиев от „Спринт“ (Разград).

Шампион в общия старт стана Петър Матеев, който кара за испанския клуб „Esetec Picolinas“, а до него на почетната стълбичка се качиха Филип Магалчев от Свиленград и Никола ван дер Мерве от столичния „Левски“.

Тимът на „Лястовица“ вдигна купата в отборното класиране. Момчетата от Казанлък изпревариха отборите на „Долчини“ (София) и „Печенеги“ (Пазарджик).

Класиралите се от първо до трето място в отделните дисциплини получиха медали, връчени им от заместник-кмета в Община Мездра – Нели Минева, младши експерта в Областна администрация – Враца – Миряна Василева и заместник-председателя на Българската федерация по колоездене – Любослав Венков.

За спазването на реда и предписанията, свързани с провеждането на мероприятието, следяха екипи на Център за спешна медицинска помощ и сектор „Пътна полиция“.