© Снимка: Владимир Шоков/БТА (архив)

Услугата предоставя възможност за заплащане на задължения от физически и юридически лица към почти всички общини в страната без допълнителни такси и комисионни. Тя може да бъде заявена в секцията „Възможност за заплащане на местни данъци и такси по електронен път“.

Гражданите и бизнесът могат да направят справка за своите задължения в реално време, като входът в Единния портал за достъп до електронни административни услуги на МЕУ става чрез първоначална регистрация с едно от следните средства за идентификация: квалифициран електронен подпис (КЕП), мобилен КЕП, ПИК на Националната агенция по приходите или Националния осигурителен институт.

Услугата предлага множество предимства както за постоянно живеещи у нас, така и за българските граждани, установени в чужбина. С една трансакция може да се заплаща едно или няколко задължения, като плащането може да бъде направено с дебитни или кредитни карти, издадени в България и чужбина, посочват от министерството.

От 1 март т.г. Националната агенция по приходите пренасочи проверките за задълженията и плащането на местните данъци и такси към портала на Министерството на електронното управление.