След създаването на Рибарската инициативна група и приемането на Стратегията, двете общини ще кандидатстват за финансиране на изграждане на рибарско пристанище и рибна борса. Освен това ще могат да бъдат закупени и рибарски лодки, както и да се изгради риболовен къмпинг, съобщават от местната общинска управа. Стратегията ще бъде изготвена на базата на потенциала, който има територията на двете общини в секторите на рибарството и аквакултурите.

От години Лом се опитва да съживи и развие рибарския поминък. Бяха изработени няколко проекта и предпроектни проучвания, но нямаше къде да се кандидатства и непрекъснато се променяха условията за необходимото финансиране.

Пречка се оказа и създаването на сдружение на рибарите. Сегашната Програма за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година дава възможност за 100 % безвъзмездно финансиране на проекти за рибарски поминък и риболовен туризъм, като първото условие е точно създаването на Инициативна рибарска група, както и изработването на Стратегия. След като те станат факт, общините ще могат да кандидатстват за изграждане на необходимата инфраструктура.

Източник: БНР Видин/Теодора Йорданова-Спасова