По думите на директора на последното общо събрание по настояване на най-големия акционер - МЗ, е подписано споразумение болницата да започне да връща парите на министерството, отпуснати на няколко транша за заплати на персонала, в периода април 2019 до февруари 2022 г. Общата натрупана сума с лихвите е 6,5 млн. лв. Тези суми са дължими, заради начина по който са предоставени, обясни д-р Ценова и допълни, че последното редовно правителство е настоявало парите да започнат да се връщат веднага.

„От мен се изискваше да подпиша споразумение, тъй като правомощията ми по договор са да подписвам споразумения, които признават задължения след решения на Съвета на директорите от общо събрание. Не подписах самосиндикално, като дори ми бяха дали срок от един ден да го направя. Настоях за общо събрание, на което и представителят на министерството да гласува. Към момента сме подписали споразумението и сме го изпратили към МЗ за подписване и от тяхна страна. Това обаче влиза в конфликт с договора за заем, който е сключен от предишния директор д-р Керемедчиев, тъй като там има клауза болницата да не намалява задълженията си към собствениците“, посочи Кети Ценова.

Тя обясни, че от нея е поискано да инициира среща с банката за промяна на това условие. Такава среща е проведена и банката е отказала, като оттам са обяснили, че ако се случи нарушаване на договора, ще поставят заема под особен надзор. Това означава намаление на кредитния рейтинг на лечебното заведение, което вече няма да може да изтегли заем от никъде, ако нещо извънредно се случи, обясни директорът.

„Това е малко абсурдна ситуация, която се създаде, в МЗ са наясно с това. За мен е абсурдно и лекарите да си връщат заплатите, които вече са взели, защото те трябва да изкарат сега тези пари. Но такава е ситуацията, това са фактите и аз не мога да ги променя“, заяви д-р Ценова. По думите ѝ от заема, което е бил в размер на 5,2 млн. лв. е останала около половината сума, като задълженията се погасяват коректно и редовно.


Източник: bta.bg