Кметът на село Баница Любен Нинов поздрави присъстващите и благодари на всички помогнали за реализирането, на превърналия се в традиция празник. Официални гости на проявата бяха още зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева, зам.-председателят и народен представител Явор Хайтов, народният представител Георги Божинов, общински съветници, кметове на населени места, самодейци.

Красиво аранжираните маси в салона на НЧ „Светлина 1910” бяха отрупани с вкусни, традиционни и нестандартни печива. Можеха да се видят и опитат баници с месо, със зеленчуци, дърпани, теглени, налагани, с локум, с люти пиперки и най-разнообразни кулинарни шедьоври.

За да бъдат оценени, баниците трябваше да бъдат опитани от доказани експерти. За поредна година председател на журито бе известният телевизионен кулинар Иван Звездев, на който помагаха членовете-инж. Петя Янчик - технолог и преподавател в Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство- Враца и Генка Филипова - съорганизатор на празника. Те трябваше да оценяват баниците в четири категории-солени традиционни баници, с месо или зеленчуци, сладки и последната категория е оригинални баници.

Журито заседава дълго и трудно взе крайното решение за най-добрите тестени изделия. През това време пред сградата на читалището се виеха кръшни хора. Кулминацията на празника бе обявяването на победителите. Наградата за най-добре аранжирана маса грабна НЧ „Отец Паисий“ от село Косталево.

В категория „баница с месо и със зеленчуци“ третото място бе присъдено на Йорданка Христова от село Челопек, след нея се нареди баницата на Милка Якова от село Горно Пещене и първото място отиде при Малинка Бешировска от Враца. В категория „сладка баница“ на трето място се класира баницата на единствения мъж победител в надпреварата - Красимир Младенов от кв. Бистрец. Гергана Андреева от селото-домакин получи второ място, а първенец в този раздел стана Цецка Тодорова от село Згориград.

В следващата категория „оригинална баница“ победители станаха-трето място за Радосвета Крумова от Враца, второ място за Върба Ценова от село Баница и първо място за Красимира Николчева от село Згориград.

В последната, четвърта категория „солена баница“ на трето място се нареди председателят на читалището в село Баница Цвета Нинова, след нея наградата грабна Димитрина Вълова, също от селото домакин и първото място бе спечелено от Геновева Вълкова от село Косталево.

Журито присъди и поощрителни награди за Ирина Пецева от село Тишевица, Румяна Василева от село Баница и Пенка Павлова от село Паволче. Народните представители Георги Божинов, Явор Хайтов, както и кметът на село Баница също наградиха майсторите, на предпочетените от тях баници.

Всички победители получиха грамоти и парични награди. Председателят на журито Иван Звездев поздрави всички участници и бе категоричен, че баницата е най-българският продукт - по-обичан и от ракията!