По стара българска традиция, гостите бяха посрещнати с хляб и сол от прекрасните момичета в национални носии и кмета на Мездра Иван Аспарухов. Петте грации бяха посрещнати в залата с аплодисменти и светнали от радост очи.

Кметът Аспарухов поздрави с добре дошли нашите олимпийски шампионки и каза: „Добре дошли в Мездра и в тази свещена за това училище зала, която, аз съм сигурен, че някои от вас си спомнят. Тогава Лили Николова имаше една странна идея и направихме турнира „Коледни звездички” . Още тогава казах, че всички деца, участвали в него, са бъдещите олимпийски шампиони”.

Ето какво си спомни Лаура Траатс от участието си в турнира „Коледни звездички”:

„Първо искам да кажа, це изключително сме щастливи и благодарни на клуб „Анелия” и на кмета на град Мездра, тъйкато получихме едно невероятно посрещане и любовта на хората още от първите секунди в залата. Мен ме връхлетяха и много спомени, тъй като първото ми състезание ми беше тук. Тогава завоювах сребърен медал и много исках да спечеля златен. Но ето че златният идва точно когато трябва. Така че, всички деца трябва да се борят за мечтите си.”

Капитанката на златния ни отбор Симона Дякова каза как са избрали Мездра като част от инициативата: „Идеята на самия проект бе да посетим малките градове, където децата нямат толкова досег до нас, тъй като ние сме правили много мастер класове в по-големите градове, и сме много щастливи, че успяхме да дойдем тук. Пътят ни беше много дълъг, но стигнахме. И аз искам да благодаря много за организацията, защото децата много са се пострали и ни посрещнаха наистина много сърдечно.”

„Искаме да покажем, че децата трябва да знаят, че всичко е възможно, когато човек го иска с цялото си сърц, когато го прави с много любов и дава всичко от себе си. И да не се отказват пред трудностите, тъй като те са част от пъть и няма как да се избегнат, а само да се преодоляват” – допълни Лаура.

Залата бе изпълнена с нетърпеливите в очакване погледи на малките гимнастички и техните родители. В мездренския клуб „Анелия” са картотекирани 11 състезателки. Треньорът Лилия Николова каза, че е изключително доволна от подетата инициатива:

„Специално Мездра са избрали, защото част от момичетата са започнали своя спортен път от нашия турнир „Коледни звездички”. Така че, те си обичат нашия град и затова е един от градовете, които те лично са избрали.”

А ето какво сподели малката грация и голямата надежда на мездренската гимнастика Биляна Петрова:

„Когато госпожата ни каза, беше много интересно. Искам сега при тази възможност да се изявя и да разбера какво ще ни покажат. Искам да бъда като тях и ще продължа да тренирам”. От септември Биляна вече ще бъде част от Клуба по художествена гимнастика „Илияна” в София.

Скъпите гостенки получиха специални стъклени плакети с планински кристал във формата на диамант и герба на общината и много цветя. Срещата продължи със своеобразния мастър клас на „Диамантените момичета”, в който споделиха своите умения и талант с подрастващите гимнастички от мездренския клуб и включваше упражнения за загрявка и с различни уреди - топка, въже, обръч и други.

Гостуването на Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова бе част от съвместната инициатива на Coca-Cola и на „Диамантените момичета” на България под наслов „Заедно създаваме магията“, посветена на предстоящите Олимпийски игри в Париж.