Ако избере да гласува с машина, а не с хартиена бюлетина, всеки избирател ще получава специална смарт карта. Тя ще генерира код, по същество представляващ електронен подпис и така ще се активира устройството. Самите карти ще са номерирани, ще се редуват, като целта е никой да не гласува два пъти с една и съща, разясниха от "Сиела Норма“, която доставя устройствата.

Е-бюлетината повтаря хартиената, но с тази разлика, че на екрана номерата на партиите ще са изброени в две поредни страници. Това означава, че ако нашето предпочитание липсва на първата, ще трябва да прелистим на втората. Преференциите пък ще са активни едва след като сме избрали дадена партия или коалиция. Преди да приключим, ще имаме възможност за преглед на своя избор. Ако сме размислили, може да сменим решението си. Едва след това трябва да се натисне бутонът „гласувай“, а в резултат на това ще получаваме разписка. След като приключим да гласуваме, машината трябва да издаде специален звуков сигнал, с който да покаже на нас и на комисията, че сме завършили процеса.

"С машината се гласува по-лесно от работа с банкомат. Гласуването отнема секунди“, увери Стефан Митков от „Сиела Норма“ и добави, че няма ограничение във времето. Машината не регистрира празен вот и ако не отбележим нищо, не дава бюлетина. Същото важи и ако извадим смарт картата предварително и не довършим гласуването.

ЦИК на свой ред трябва тепърва да определи в методическите указания за работа с машините дали при неуспешен вот избирателите ще получават нова карта, за да гласуват отново, или пък ще трябва да пуснат хартиена бюлетина.

Устройствата са произведени специално за България и идват от Тайван. Именно затова от фирмата доставчик успокояват, че всякакви интерпретации, че са стари и компрометирани, не отговарят на истината. Едно устройство може да печата 1200 хартиени разписки. При спиране на тока или някакъв срив на елзахранването машината разполага с батерия и ще продължи да работи още час и половина. Машините имат и по две флаш памети, които в края на изборния ден членовете на секциите трябва да свалят и заедно с протоколите да занесат в РИК. В тях ще се съдържат обобщени данни за гласовете. Така в устройствата остава само операционната система и приложението, т.е. при изваждането на флашките в самите машини не се запазват данни от гласуването. Ако членовете на секциите не могат да ги извадят и имат затруднения, на място ще може да дойде техник или пък те да се обадят на т.нар. горещ телефон за съдействие. В случай че някоя от флаш паметите е дефектна пък, машините ще алармират още в процеса на работа. Дистанционно комуникация отвън с машините е невъзможна, уверяват от доставчика.

Сертифицирането приключва в сряда

Предварителният одит на машините ще е готов до петък, а окончателното сертифициране ще приключи следващата сряда. Това стана ясно от думите на експертите от БАН и СУ, които ще помагат на ЦИК при проверката на машините за гласуване. Те също присъстваха на демонстрацията на машините в четвъртък.

По думите на доц. д-р Златомир Минчев от БАН машините са доста по-нови, надеждни и функционални в сравнение с тези на президентския вот. Той изтъкна, че има някои пропуски, за които ще бъдат издадени предписания. Оказа се обаче, че тези пропуски не засягат софтуера, хардуера или сигурността на самите устройства. Проф. Владимир Димитров уточни, че става дума за случаи, касаещи какво трябва да прави СИК, ако машината се развали и как избирателят да продължи да гласува. Всъщност същият въпрос стои и ако избирателят извади предварително своята смарт карта от машината и дали СИК ще дава нова или той ще трябва да упражни своя вот с хартиена бюлетина. Това ще се реши с методическите указания на ЦИК, която трябва да ги одобри до броени дни.

В ЦИК са убедени, че всичко на вота ще премине нормално, както и че машинното гласуване е с високи стандарти на надеждност. Въпреки това ще има последваща проверка за оптимизиране на процеса за следващите избори. За сигурността на машините увериха и от фирмата доставчик "Сиела Норма". Доставени са общо 3300 машини, които в момента се намират на склад. Софтуерът пък вече е актуализиран и бюлетината вече е въведена в тях. Веселин Тодоров от компанията изтъкна, че машините са с изцяло нов дизайн и са произведени тази година.