Официалният старт на кампанията бе на 2 април с приказна работилница за най-малките приятели на библиотеката под надслов "Къде се крият приказните герои?”. Децата ще се забавляват в света на приказките. Тяхната задача ще бъде да разпознаят сенките на любимите приказни герои, след което да ги оцветят и да разкажат нещо за тях.

На 6 април от 11:00 часа в Детски отдел на библиотеката ще гостува създателката на Агата - Александра Георгиева. "Агата“ е поредица от 12 истории за първата година в училище, в които главната героиня и приятелите ѝ учат не само за училището, но и за живота.

Акцент в програмата тази година е организирането на флашмоб "Остави всичко и чети“. Инициативата ще се проведе на 12 април от 12:00 часа на три места във Враца и е предназначена за деца от III до VI клас.

Библиотечните специалисти разработиха и няколко интерактивни игри за най-малките читатели - седмица с приключенията на Лили Чудото. Основна цел на играта е да запознае децата с поредицата на Книстер и с всички лудории на Лили. Играта ще е предназначена за ученици от I до IV клас.

Те включиха в програмата и играта "Открий героите”, която е посветена на 120-годишнината от рождението на най-сладкодумния разказвач на приказки в нашата литература - Ангел Каралийчев. Целта е учениците да се докоснат до повече произведения на автора и да се запознаят с неговите интересни и палави герои. Играта е предназначена за ученици от I до IV клас и ще се проведе във филиал "Дъбника“.

Финалната инициатива в Маратон на четенето е провеждането на поредната "Нощ в библиотеката” на 20 април от 18:00 ч. Гост ще бъде популярната българска авторка Мария Лалева, за да представи последния си роман "Пасиансът на архангелите”. Вечерта ще бъдат организирани и различни игри, свързани с книгите и четенето. По традиция "Нощ в библиотеката“ ще завърши с прожекция на нов игрален филм.

Всички посетители до 18-годишна възраст ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и ресурси на библиотеката.