За целта най-старото училище в Мездра получи 30 образователни детски комплекта за засаждане на дървета, дарение от Фондация "77" с председател Никола Рахнев, създател на инициативата "Гората.бг", който наскоро бе отличен с наградата "Будител на 2019 година". Образователни детски комплекти за засаждане на дървета са предназначени за деца от начален етап (I-IV) клас.

Всеки комплект съдържа екологична саксия от рециклиран материал, биотор и/или торопочвена смес и семена от традиционния български вид – явор, и жълъди от червен дъб, донесен в България преди повече от 100 години. Преди да посеят своите семена, малчуганите бяха инструктирани от своите учители как да ги засят и как трябва да се грижат за тях.

Заедно със своите учители, малките лесовъди с нетърпение очакваха да посеят семената на своите първи собствени дървета и да поставят етикета с наименованието на дървото и своето име.

Второкласникът Емо разказа, че е посадил жълъд. Той ще отглежда своето дърво в училище, защото знае, че дърветата ще направят града ни по-зелен, по-красив и по-чист.

Идеята на тази инициатива е след една до две години, отгледаните дръвчета да бъдат засадени в градска среда, което ще направи Мездра и селата от общината още по-зелени и красиви. Като награда и благодарност за участието си в това голямо добро, Общината и децата ще получат почетни сертификати.

Само през последните 8 години, благодарение на "Гората.бг" и с участието на хиляди доброволци, на територията на цялата страна са засадени над 625 000 000 нови дървета.