Резултатите от проучване на диетолози от САЩ, представени на годишната среща на Дружеството за борба със затлъстяването, показват, че макаронените изделия са и полезни и трябва да бъдат неизменна част от здравословното хранене. Макаронените изделия са с ниско съдържание на натрий, не съдържат холестерол и са с нисък гликемичен индекс, което означава, че допринасят за контролиране на нивата на кръвната захар. Според резултатите от настоящото проучване пастата освен това предразполага към понижена консумация на наситени мазнини. По този начин се ограничава наличието на вредни мазнини в кръвта - важен фактор за предпазване от сърдечносъдови болести и инсулт.

Любителите на макаронени изделия си набавят и повече вещества и минерали, често липсващи в храненето на много хора, като например фолиева киселина, която стимулира червените кръвни клетки и предпазва от вродени дефекти. Почитателите на паста консумират и повече желязо, което е важно за преноса на кислород в кръвта и съответно за доброто здраве на тъканите, полезен за костите и мускулите магнезий, и хранителни влакнини, допринасящи за понижаване на риска от сърдечносъдови болести, диабет тип 2 и затлъстяване. Консумацията на макаронени изделия е свързана и с понижен прием на продукти с добавена захар, които изобилстват от калории.