Очаква се февруари да започне със слънчево изригване, което да „удари“ магнитното поле на Земята. Най-осезаемите магнитни бури се очакват през следните дни: 1 февруари; 7 – 10 февруари; 19 – 21 февруари.

Подробен списък може да откриете на сайта Meteoagent, но ние от Actualno.com ви съветваме винаги да следите актуалната геомагнитна прогноза, тъй като тя може да се промени, да няма слънчево изригване или то да не достигне Земята. Прогноза за следващите 12 часа може да откриете и на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Ако говорим за силата на магнитните бури, то техният K индекс се очаква на ниво 4 (средно). K индекс е смутеността на земното магнитно поле. Той се дава в относителни единици, които варират от 0 (най-ниския показател) до 9 (най-високия показател), в зависимост от смутеността на полето.

Нашата звезда се приближава до пика на своята активност, който ще настъпи след няколко години. Очаква се да има повече изригвания на Слънцето и коронално изхвърляне на маса. Те невинаги са насочени към Земята, но когато това се случи, понякога създават проблеми. Учените често могат да предскажат появата на геомагнитни бури, но това не се случва винаги.

В близко бъдеще се очакват повече слънчеви изригвания и повечето от тях може да са от клас M, макар че някои слънчеви изригвания ще принадлежат към клас X. Слънцето има 11-годишен цикъл на активност, през който нашата звезда ту се „успокоява“, ту все повече „проявява характер“. Поредният слънчев цикъл започна през 2019 г., а през 2024 или 2025 г. ще настъпи периодът на най-голяма активност на Слънцето, когато се очаква появата на повече слънчеви петна и по-чести изригвания на нашата звезда.

Терминът магнитна буря е въведен за първи път от Александър фон Хумболт (1769 – 1859) в началото на XIX век, за да обозначи период на внезапно намаляване на хоризонталната компонента H на геомагнитното поле, измерена на земната повърхност. По негова инициатива през 30-те години на XIX век е създадена мрежа от обсерватории. Измерванията показали, че вариациите на магнитното поле по време на магнитни бури имат глобален характер и демонстрират общи закономерности: рязко понижаване на полето за 10 – 20 часа и последващото му възстановяване в рамките на 2 – 6 дни.

Геомагнитните бури се причиняват от постъпването на потоци от слънчев вятър в близкото земно пространство и тяхното взаимодействие със земната магнитосфера.

Когато заредените слънчеви частици с висока енергия достигнат Земята, те взаимодействат с магнитното поле и атмосферата. В резултат, освен красиви полярни сияния, може да се наблюдават и неизправности в работата на сателитите, смущения в радиото, краткотрайни проблеми в енергийната система. Хората, които се наричат метеозависими, може да се почувстват неразположени в тези дни. Засилва се мигрената, а дори и при здрави хора може да се наблюдава раздразнителност, агресивност, загуба на сила. Най-много от магнитните бури страдат хората с хронични заболявания, както и възрастните хора.

За да сведете до минимум ефектите от магнитните бури върху организма, е необходимо да обърнете максимално внимание на дневния режим, да спите от 7 до 9 часа, да ограничите физическия и емоционалния стрес, да увеличите разходките на чист въздух, да приемате достатъчно течности, като ограничите употребата на сол. Не трябва да злоупотребявате с мазни и нездравословни храни, а също така трябва да се уверите, че всички важни лекарства са ви подръка.