По време на фестивала мездренските самодейци и останалите участници посетиха четири емблематични за община Трън туристически обекти - Ждрелото на река Ерма, Музея на киселото мляко, Параклиса "Св. Петка” и Музея на Бусинската керамика, където организаторите бяха подготвили приятни изненади. На всяко едно от тези места любителите на фолклора се съревноваваха в изпълнението на народни танци и песни, създавайки си забавление и приятно настроение.

По-сетне всички засадиха по едно дърво във фестивалния парк "Бодифолк" и се включиха в дефиле в центъра на Трън, което прерасна в общо хоро.

Кулминацията на фестивалния ден бе представянето на всеки клуб или ансамбъл, по време на което участниците играха хора от всички етнографски области на страната: "Право хоро" - Тракия, "Свищовско хоро" - Северна България, "Ширто" - Пирин, "Ръка" - Добруджа и "Ситно шопско" - Шопска област.

Имаше и индивидуални клубни изпълнения, като мездренските клубове "Луд Гидия” и "Свирец-Игралец" се представиха с композиция на два танца от Северна България - "Шумадийско хоро" и "Гъмзовяна".

"От Трън по-убаво нема 2017" завърши с празничен концерт с участието на известни певци и музиканти и със заря. Танцьорите от "Луд Гидия" и "Свирец-Игралец" си тръгнаха от фестивала с грамота за участие и плакет, които им бяха връчени от кмета на Трън.