За идеята и летните занимания за децата кметският наместник Роман Иванов сподели, че по този начин се стараят да възпитат у децата любов към природата, да научат полезни неща за здравословния начин на живот, да разпознават билките и да се грижат и пазят този безценен природен дар. Още повече, че тук на място имат обособен кът – „Могила на билките”, изграден по един от проектите, спечелен от Кметството. Роман допълни, че заниманията се провеждат всеки вторник, четвъртък и събота. Освен с изучаването на билките, децата се запознават и с различните видове животни, риби, хищни птици, насекоми и екзотични растения. За тях са организирани забавни игри и туристически походи в околностите на селото, където малчуганите ще се запознаят с историческите забележителности около селото. В края на Лятната школа – 25 август, децата от Ослен Криводол и близките села Дърманци, Лик и Синьо бърдо ще бъдат зарадвани с детски театър.

В ролята на учител за билките бе председателят на читалището Диана Иванова, която увлекателно разказваше и обясняваше на малчуганите как да се засаждат и отглеждат лечебните треви. .След като си припомниха какво и как трябва да се прави, цяло ято от малки и по-големи деца се втурнаха към чешмата и лейките, за да поливат новозасадените растения.

Но наред с децата, тук бяха и техните родители, за които също имаше интересни забавления. Някои от тях играеха тенис на маса, други се бяха съсредоточили над черно-бялата шахматна дъска. За съвместната си работа с децата разказа Кристина Бакърджиева, която подчерта, че трябва да има такива занимания във всяко село, защото само така децата могат да се откъснат от мониторите и телефоните. Още повече, че получават много ценни умения и знания и най-вече, че общуват помежду си независимо от възрастовите разлики. А още по-хубаво е, че и родителите имат възможност да общуват повече време с децата си и заедно да се забавляват.

10-годишната Айла Рийс разказа, че тук е много интересно, научава нови неща, запознала се е с много нови приятели, защото за децата е много важно да придобиват нови социални и емоционални умения.

А 13-годишният Даниел Христов от София пък заяви, че тук се чувства много добре, тъй като нито Интернет, нито книгите могат да му дадат подобна информация, защото най-вълнуващото в тези занимания е да се докоснеш до билката и да усетиш аромата ѝ.

Веселата глъчка се пренесе около голямата маса, където децата подредиха набраните билки и заедно с Диана и Кристина започнаха да ги подреждат на букети за сушене. За следващото занимание е предвиден туристически излет в околностите на селото, където ще берат балканска чубрица, риган и други билки.