Общинският център за социални услуги и дейности в Мездра и Фондация "Мисия” организират през юли Лятна академия „Патиланци”. В нея ще се включат деца, чийто родители са ползватели на социалната услуга "Осигуряване на безплатен топъл обяд 2016”.

Целта на инициативата е да запълни свободното време на подрастващите от социално слаби семейства с нещо интересно и стойностно, което да ги мотивира да се хранят здравословно, да спазват добра лична хигиена, да четат, рисуват и творят.

Лятната академия ще продължи три поредни седмици до края на месеца в три модула. Заниманията с децата ще се провеждат всяка сряда на 13, 20 и 27 юли от 10:00 часа в салона на Социалния комплекс в града.

Първият модул е посветен на невероятния свят на книгите и е под наслов "Ела при нас, забавлявай се, чети и в любим герой се превърни”. По време на него ще се състои литературно четене на детски книжки - "Патиланци", "Пипи Дългото Чорапче и др. Всяко дете ще избере свои любим герой и с помощта на специални боички за лице ще се превърне в него.


Вторият модул е под мотото "За да играем всели игри, трябва нищо да не ни боли”. Специален гост-лектор ще бъде д-р Ирена Видинова, заместник-директор на РЗИ - Враца, която с нагледни материали ще убеди децата, че с поддържането на добра лична хигиена и балансирано хранене ще бъдат по-здрави и бодри, готови за летни приключения.

Третият модул е ателие за малки художници "Рисувам своята мечта: Ще творим и бляскава изложба ще си уредим”. В този ден всеки участник ще има възможност да изрази себе си чрез художественото изкуство. След това всички картини ще бъдат изложени на партерния етаж, където ще красят салона в Социалния комплекс.

В края на първите два модула всяко дете ще получи подарък - детска книжка и пакет с лични средства за хигиена.