Освен, че сдружението в Бяла Слатина е със 130 годишна история, то е едно от най-старите ловни организации у нас и е сред основателите на Националната организация.

„Ще има богата програма, с томбола и много видни гости, за да е интересно за всички хора. Ще съчетаем отбелязването с откриването на ловния сезон“, каза Генов.

Ловно-рибарското сдружение в Бяла Слатина се състои от 20 ловни дружинки, които са разположени на територията на две общини – Бяла Слатина и Борован. В него членуват 780 ловци, включително и над 65 годишни. Районът на сдружението е около 70% равнинен и 30% предбалкански.

Основният обект на лов е дребният дивеч, но в същото време в част от дружинките има и лов на дива свиня.

„Имаме много изявени ловци. Във всяка дружинка има поне по 5-6 човека, които активно се грижат за изхранването на животните и всички ловно-стопански мероприятия“, заяви Генов.

Този ловен сезон при тях е преминал сравнително успешно и без инциденти.

Таксацията на дивеча за предстоящия ловен сезон е същата като миналогодишната. За съжаление и в този район Африканската чума по свинете си е казала тежката дума и е обезлюдила горите от едрия дивеч, но в края на сезона, декември месец, дивите свине отново започнали да се появяват.

За изминалия ловен сезон от сдружението отчитат отстрел на 21 диви свине при план за ползване 38.

Сдружението има производствено стопанство за див заек. Произвеждат от порядъка на 300-350 зайчета на година.

Генов се похвали, че имат и фазанария. Всяка година си купуват 45-дневни фазанчета, около 1000, като си ги доотглеждат, адаптират ги и на около 120 дни ги разселват.

Всяка година сдружението доотглежда средно около 2000 фазана в съоръжението си.

Източник: Павлина Пецева/НЛРС-СЛРБ