„Миналата година беше много трудна и много тежка, слаб е много отстрелът на дива свиня, но все пак има надежди“, коментира председателят на сдружението.

В дружинката на Спасов в с. Челюстница са отстреляли и трофеен глиган, като той още не е оценен, но надеждите им са да е златен медал.

Интересното за дружинката е жената гонач – Натали, която по нищо не отстъпва на колегите си. Този трофеен глиган е бил отстрелян от другия гонач Румен Димитров.

Птичият лов в Монтанско също е по-добър. Пъдпъдъкът е бил повече от миналата година, има отстрел, а фазанът още не е приключил, но в района се радват на много такива пернати. В СЛРД „Огоста“-Монтана вече срещат и ята яребици, сърните също ги има доста при планинските дружинки, но и там отстрелът е слаб, защото не са свикнали да взимат разрешителни за индивидуален лов.

В същото време ловците в Бяла Слатина се радват на богат отстрел на фазани, съобщава председателят Димитър Генов.

„Тази година имаме доста фазани – 2500 разселени, ходи се на лов и има добър отстрел. Дружинките са доволни от този вид лов. Имаме още 500 фазана във волиер, които ще бъдат разселени януари, преди закриване на фазанския лов“, заяви Генов.

По думите му фазани има много и най-вече при дружинките, които се грижат за района си, а ентусиастите за този вид лов никак не са малко. От началото на ловния сезон за дива свиня в сдружението имат отстреляни само 5 свине, което е много малка бройка, а по-думите на Генов лошото е, че Африканската чума се връща.

В района на Бяла Слатина до момента не са попадали на заразено или умряло прасе от чумата, но се опасяват, че заразата няма да ги подмине.