"Клубът на офицерите и сержантите от запаса, заедно с Община Лом, ще поднесат венци и цветя пред паметника на Вториконен полк Мария Луиза. В момента, след много усилия на Община Лом преди повече от година, паметникът, който се намира на територията на бившото ломско поделение и е собственост на Министерството на отбраната, площта около паметника беше предоставена на Община Лом, за да могат гражданите да имат достъп до паметника...

Само след няколко месеца ще се обособи една много приятна паркова зона, като акцентът в нея ще бъде паметникът на Втори конен полк Мария Луиза."

Легендарния Втори конен полк, считан за един от елитните в страната, от Съединението през 1885 до 1923 година се бие във всички войни за независимост и обединение.

Паметникът на загиналите от Втори конен полк е построен през 1930г. На него са изписани имената на всички загинали от полка. Той е посветен на 67 души кавалеристи, загинали от полка във войните на България, в които е участвал. Монументът е издигнат без държавна помощ само с личните средства на другарите на войниците и офицерите, положили костите си във войните за обединението и защитата на Отечеството.